Het houden en fokken van ratten als voedseldieren
|
Dit zijn andere standaarden dan voor huisdier-ratten, als het idee van rat als voedseldier je niet aanstaat: lees vooral niet door. Lees ook onze Terms and Conditions pagina voor meer informatie.
|
Omdat we zo goed mogelijk voor onze dieren willen zorgen, zorgen wij ervoor dat ze zo goed mogelijk gehuisvest zijn en het beste voer krijgen. Daarom fokken wij onze eigen voedseldieren: ratten.
Bij Quality Bred Boa’s zijn de ratten niet alleen prooidieren, maar ook huisdieren. Dit omdat wij ervan overtuigd zijn dat ieder dier een goede verzorging verdient. En als je wilt dat je slangen zo goed mogelijk verzorgd worden door zo goed mogelijk voer te krijgen, dan moet je ook goed voor je prooidieren zorgen
Wij houden onze fokratten in T4 laboratoriumbakken van zo’n 60 bij 40 cm. Er worden 2 vrouwtjes per bak gehouden. Elke week worden alle kooien schoongemaakt en worden de ratten een level hoger in het rek geplaatst. Op deze manier worden de vrouwtjes elke 10 weken bij een mannetje in de kooi gezet, waardoor de vrouwtjes tijd hebben om voor hun jongen te zorgen en een beetje bij te komen voor ze weer ingezet worden voor de kweek.
|
Onze ratten worden het hele jaar door buiten gehouden. Dit is niet bij iedereen mogelijk, je hebt hiervoor een plek nodig die niet in direct zonlicht of op de tocht staat, het moet niet nat kunnen regenen en geïsoleerd zijn tegen de kou zodat de ratten zichzelf warm kunnen houden. Een klein schuurtje zou hiervoor goed zijn, maar de ratten hebben ook daglicht nodig anders produceren ze niet zo goed.
Bij Quality Bred Boa’s worden de ratten in een rek gehouden dat in de winter wordt geïsoleerd met piepschuim. Boven het rek is een afdak gemaakt van hout en golfplaat en aan de voorkant zijn golfplaten panelen gemaakt die ervoor zorgen dat het niet kan inregenen. Omdat het allemaal van transparant plastic is gemaakt, hebben de ratten elk moment van de dag natuurlijk zonlicht.
Voor de koude winterdagen hebben we voor de rattenbakken deksels gemaakt van spaanplaat en deze geïsoleerd met piepschuim. Als bodembedekking gebruiken wij een dunne laag zaagsel voor de absorbtie van vloeistoffen zoals water en urine, en daar bovenop doen we een flinke laag hooi waar ze hun nest in kunnen maken. Let erop niet te veel zaagsel te gebruiken, aangezien ratten niet zo goed tegen de kleine stofdeeltjes in zaagsel kunnen, waardoor ze gaan niezen en zich niet goed voelen.
|
Veel grote kwekers gebruiken pellets of labbrokken voor hun ratten. Dit omdat deze brokken alle benodigde vitaminen en mineralen bevatten voor de ratten om gezond te blijven. Een nadeel is, dat veel ratten ze niet altijd lekker vinden omdat al hun voer op deze manier hetzelfde smaakt. Hierdoor kan het voorkomen, als je een paar kieskeurige ratten hebt, dat ze alleen genoeg eten om zichzelf mee te kunnen onderhouden. Hierdoor kunnen ze geen grote worpen produceren, waardoor ze ongeschikt zijn als fokrat.
|
Omdat wij een aantal van die dieren in ons rek hadden zitten en er op dat moment geen vrouwtjes ratten beschikbaar waren om hen mee te vervangen, zijn we terug overgestapt op normaal rattenvoer. Voordat wij slangen hielden, fokten wij muizen en ratten voor dierenzaken en beurzen dus ik herinnerde me het voer zo gevarieerd mogelijk te maken, in tegenstelling tot de labbrokken, zodat de ratten zo groot mogelijke nesten konden produceren en gezond genoeg zouden zijn om ze ook groot te brengen. We gebruiken een basismix voor konijnen en knaagdieren dat we 2 keer per week aanvullen met hondenbrokken voor de benodigde eiwitten en vetten. Daarnaast krijgen onze ratten elke week een portie rauwe vis of gaar vlees, en zo’n 2 keer per week een mix die groenten, fruit, aardappel (gekookt) rijst (gekookt, koekkruimeltjes, pasta’s, ovengedroogd brood en vele andere dingen bevat, zolang ze maar niet te erg gekruid of gezout zijn en ook niet te veel water bevatten (zoals komkommer en sla) omdat ratten daar niet heel goed tegen kunnen. Dagelijks worden de ratten voorzien van schoon water en wekelijks worden de flessen helemaal schoongepoetst als we de hokken schoonmaken. Als het buiten wat kouder is geven we ze soms een beetje bouillion in een fles of schaaltje zodat ze een beetje kunnen opwarmen. En ja, sommige mensen vertellen ons wel eens dat we gek zijn dat we dit doen, maar ik denk dat het een kleine moeite is en we op deze manier het best voor onze dieren zorgen. En elke keer dat ik die glimmende vachten en nesten tot 18 jongen groot zie, bedenk ik me dat we toch wel goed bezig zijn.
|
Ratten zijn geslachtsrijp als ze 6 of 7 weken oud zijn. Zet geen mannetjes en vrouwtjes van deze leeftijd bij elkaar, aangezien deze vrouwtjes nog niet groot genoeg zijn om succesvol een nest jongen te werpen en groot te brengen. Je kunt beter iets langer wachten, bijvoorbeeld tot je vrouwtje minimaal 4 maanden oud is, voor je haar bij een mannetje plaatst. Zo is zij namelijk bijna op haar volwassen grootte en zou ze capabel moeten zijn om een gezond nest te produceren.
Als je ratten oud genoeg zijn kun je ze samenplaatsen om zich voort te planten. Een vrouwtjes rat is 1 keer per 5 dagen ontvankelijk voor een mannetje. Dus als je je man niet bij je vrouwtjes in het hok wilt houden als er jongen zijn, laat ze dan 7 dagen bij elkaar zodat je zeker weet dat de man de tijd heeft gehad om je vrouwtje(s) te dekken, en haal de man daarna weg.
Zorg ervoor dat je ratten altijd schoon water hebben om te drinken, zeker als ze zwanger zijn of jongen hebben. Zonder water, geen melk, wat betekend; geen voer voor de baby ratten, wat resulteert in slechte kwaliteit voeding voor je Boa’s. Zorg ook voor een beetje hondenbrokken 2 keer per week, dit bevat de benodigde eiwitten en vetten voor de moederratten om gezond te blijven en goede melk te produceren. Ook helpt het te voorkomen dat de moederrat haar jongen opeet ten gevolge van een tekort aan voedingsstoffen.
Zo’n 22 dagen na de dekking zou je een nestje jongen moeten hebben :P
|
Ratten worden naakt geboren en zijn tot een dag of 3 roze gekleurd. Daarna zullen de aftekeningen langzaam verschijnen. Ook zijn ze blind en doof wanneer ze geboren worden, na zo’n 9 dagen kunnen ze horen en hun oogjes zullen tussen dag 10 en 14 open gaan. Na 14 dagen hebben de jonge ratjes hun eerste complete vacht.
Als ze zo’n 2 weken oud zijn beginnen ze wat vast voer te eten, maar het duurt zeker tot de 4e week dat ze geen moedermelk meer nodig hebben.<
AGeef nooit gewone (koeien-)melk aan je ratten. Hierin zit veel te veel lactose dat diarree als gevolg heeft. Dit stinkt niet alleen, maar je rat kan er binnen een dag aan dood gaan door uitdroging. Als je ze toch een soort melk wilt geven, neem dan lactose-vrije of kitten-melk.
Houd jonge ratjes die je niet voert minimaal 4 weken bij de moeder, maar niet langer dan 5. Als je ze toch bij elkaar houdt kunnen de jonge mannetjes de moeder of hun zusjes bevruchten.
Om erachter te komen of je rat een mannetje of een vrouwtje is, zijn er een paar specifieke kenmerken waar je naar kunt zoeken. Als je een vrouwtje hebt, zijn er tepels te zien op de buik. Als je een mannetje hebt moet je kijken naar de testikels. Als het een man is, is dat dus makkelijk te zien. Let op dat je niet probeert te kijken of de rat testikels heeft door het dier aan de staart op te pakken. Mannetjes ratten kunnen dan hun zaakje intrekken waardoor ze op een vrouwtje lijken.
|
Mocht u vragen hebben over het houden, fokken of voeren van ratten (op welke manier dan ook) willen wij u graag van de benodigde informatie voorzien. Stuur ons gerust een mailtje via de contact pagina.
|
|